Avsnitt 19: Vårstäda ekonomin med Fatima Waizy

Damma av kvittona och excelarken och skriv en budget, se över sparandet, lånen, pensionen – ja you name it. Nu är det dags för storrensning i finanserna, lagom till vårens intåg. Gäst är den ekonomiska rådgivaren Fatima Waizy som jobbar på SEB till vardags. Hon är en riktig allroundexpert med rätta redskapen att städa upp den stökigaste av ekonomier.

Vad kan man tjäna på att göra en genomlysning av sin ekonomi?

– Att städa upp sin ekonomi kan leda till att du hittar många bovar där. Kostnader och utgifter du inte använder i forma av prenumerationer eller ett autogiro som ligger kvar och dras. Man kan se hur mycket du lägger på nöjesutgifter – så kallade villhöver-utgifter. Man kanske ser att shit, jag kanske inte behöver lägga 5 000 på utemat i månaden. Sådant kan man se tydligare, plocka bort och sätta upp en budget att hålla sig till. 

Var startar man?

– Det lättaste är att se över kontotransaktioner. Skriv ut tre månaders kontoutrdag. Sotera utgifterna: mat, shopping, nöjen, vill/behöver/villhöver. Fånga upp det onödiga du kan sluta med. Se över avtal och prenumerationer. Jämför om din hemförsäkring blir billigare via facket eller jobbet till exempel, säger Fatima Waizy. 

När man tittar på sparande på kort tid, är ett villkorat låst sparkonto med ränta ett bra alternativ?

– Du ska alltid ha en buffert. Sen har du kanske 300 000 på ett konto som ska användas till ett bostadsköp om två år, då kan du lägga på ett sånt konto. Det är ofta nischbankerna som har sådana. Då får du lite för det i alla fall. Men i och med att du låser upp dig så är det bra att du har en buffert ifall du akut behöver pengarna. 

När man utvärderar sitt fondspar, vad är viktigt att titta på då?

– Det handlar om vad fonden placerar i, stämmer det överens med dina värderingar och vad du tror på? Läs på om fonden och produktinformationen. En annan viktig punkt är fondavgiften. Vad kostar fonden hos bank A och jämför det med bank B. 

Vilka aktiefonder kan vara passande om man vill spara på längre sikt? 

– Jag ger inga köprekommendationer. Men några fonder som jag tycker har gått bra är Spiltan aktiefond investmentbolag, Handelsbanken hållbar energi, Proethos fond, TIN ny teknik, Öhman etisk emerging markets och Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära. De har presterat fint. 

Vilka är bästa hacksen för en stark privatekonomi? 

– Se över dina inkomster och utgifter. Bygg upp en buffert på minst 1-2 månadslöner. Betala av skulder. Sätt upp sparmål. Investera kapital på börsen. Gå igenom dina räntor. Sätt upp en budget och håll dig till den – det går så mycket bättre när du har en plan att förhålla dig till, säger Fatima Waizy.


Bra och dåliga lån, pension och massa annat stök reds upp i Smarta cash avsnitt #19 Vårstäda ekonomin med Fatima Waizy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: