Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 13: Sharon Lavie

Maxa familjens finanser

med Sharon Lavie

Vad är bästa sättet att spara till barn? Hur bäddar man bra inför en ev skilsmässa? Vi blir kära, flyttar ihop, skiljer oss och skaffar barn – och genom alla dessa skeenden gör sig pengar aktuella. Experten Sharon Lavie resonerar och ger råd.

Sharon Lavie är sparekonom på Schibsted och företräder en rad varumärken. Dessutom har hon en bakgrund som familjeekonom. 

Hur har hushållen klarat sig ekonomiskt under coronakrisen? 

– Det är lite tudelat. De som har kvar sitt arbete har i många fall fått lägre utgifter. Vi är inte ute och äter lika mycket. Vi kanske jobbar hemifrån och slipper pendlingskostnader. Det kan ge en hel del pengar mer än normalt. De som blivit av med jobbet eller är småföretagare har blivit drabbade ganska hårt av corona och behöver vända på varje krona. Så det har verkligen slagit olika, säger Sharon Lavie.

Om man flyttar ihop med någon, hur lägger man upp en bra och rättvis ekonomi?

– Det beror på i vilken fas man är i sin relation. Har man precis flyttat ihop kanske det till en början är klokt att hålla utgifter 50-50. Att man delar upp det rättvist. Man kanske delar på hyran, elen, maten och så vidare. Det är det enklaste sättet att dela, och det funkar även för kompisar. Ju längre man varit tillsammans desto mer kan man börja komma in på procentuell fördelning. Det är mer rättvist om man tjänar olika, till exempel om den ena är student och den andra arbetar. Det kan bli tufft för studenten ochd en andra kommer lindrigare undan. Det kan bli påfrestande för förhållandet då den ena kanske har svårt att få ihop sin månad, medan den andra har råd med utsvävningar. 

Hur bäddar man bra inför en eventuell framtida separation? 

– Är man långt ifrån separationen, att man lever i en bra och lycklig relation, så är det jättebra att sätta sig ner och fundera på scenariot. Hur skulle våra ekonomier se ut om vi skulle separera? Så pratar man om det redan idag. Kanske den ena behöver ett extra sparande om den tjänar mindre. Att prata om separation även om man mår bra, det är en kärlekshandling 1.0. Är man närmre att separera. Ha inte för bråttom, om det inte är våld i relationen förstås. Försök att undvika dubbla kostnader i form av olika boenden samtidigt. Att man drar på sig för mycket på en gång. Det blir mycket kostnader i samband med en separation. 

Vad är dina tips för ett bra barnsparande? 

– Först och främst. Vad ska pengarna användas till? Många tänker kanske att barnet ska få pengarna när barnet blir vuxet. Men sparandet kan lika gärna vara till stora kostnader under barnets levnadsår som till exempel dator, moppe eller cykel. Man kan ha både ett långsiktigt och kortsiktigt sparande. Många föräldrar känner stress över att barnet inte kommer kunna flytta hemifrån om man inte sparar. Men det kommer ordna sig. Som förälder ska man inte sätta sig i skuld eller ta ekonomiskt dåliga beslut bara för att man ska lägga undan hela barnbidraget eller mer för att barnet ska kunna flytta hemifrån. Det löser sig. 

Om man vill investera i fonder till barnet, hur ska man tänka då?

– Basen i ett fondsparande till barn kan mycket väl vara en global indexfond. Men det beror på hur du är som person. Är du väldigt intresserad och tycker om att ha koll på ditt eget sparande så kan du ta mer risk och ta in mer nischade fondsparande. Är du mer ovan kan det räcka bra med en global indexfond. Då kan du få ner avgiften till 0,4%, säger Sharon Lavie. 

Hör mer om vilka kontotyper som är bäst för barn och mycket mer i avsnitt #13 Maxa familjens finanser med Sharon Lavie. 
Advertisement
%d bloggers like this: