Design a site like this with WordPress.com
Get started

Nytt koncept! Smarta cash GUIDAR

Jag har börjat med ett nytt koncept på podden. Det är en serie guider som är tänkt att erbjuda grundläggande kunskap och vägledning i lite olika ämnen på temat privatekonomi. The basics inom olika områden. Jag hatar uttrycket “for dummies”, men samtidigt är inga frågor för dumma för satsningen. Jag vill att även den med absolut noll förkunskaper ska känna sig stärkt och faktafylld efter att ha lyssnat.

Så – namnet på detta koncept: Smarta cash guidar.

–> Klicka här för att komma till avsnittet på Acast. <–

Först ut är en guide till att spara i fonder. Det ligger mig glödande varmt om hjärtat: att fler ska komma igång att spara på börsen. Det är där man får chans till att se sina pengar växa. Det är där man får snurr på ränta-på-ränta-effekten. Det är där vi tjänar pengar medan vi sover.

Har du inte satt in din första slant i fonder än? Lyssna på guiden och återkom mer än gärna med feedback. Var guiden hjälpsam? Krånglig? För basic? Hit me med ris/ros/risgryn whatever. Jag finns på smartacahspodcast@gmail.com

Håll till godo ❤

Advertisement

Avsnitt 18: Bli en börshaj med Adela Dashian

Lär dig börssnacket och vässa dina aktiekunskaper. Det blir roligare att investera ju kunnigare man är och läromästare i veckans avsnitt är aktieanalytikern Adela Dashian, som tidigare arbetat på självaste Wall Street. Hon förklarar begrepp som cykliska/icke cykliska bolag, sektorrotation och P/E-tal och målar upp en bild av hur dagens aktiemarknad ser ut – och hur man kan analysera den.

Hur ser aktiemarknaden ut just nu?

– Vi har inlett 2021 positivt på börsen. Rapportsäsongen var bättre än förväntat. Vaccineringen fortsätter med ökad optimism om att samhället ska öppna upp igen, äntligen. Det är en viktig faktor när det kommer till den globala ekonomins återhämtning. Å andra sidan har det varit en stigande ränteoro och inflationsspekulationer som bidragit till en viss nedgång, så det kan man se som en risk, säger Adela Dashian. 

Vad är det viktigaste att ha med sig när man köper och säljer aktier?

– Det viktigaste man ska ha med sig är att ha is i magen. Var inte så impulsiv. Vänta in en aktie. Gör din egen bedömning. Gå inte bara på experterna, instakontot eller bästa vännen. Gör din egen analys om du är intresserad, har tid och vill. Då kan du gå ifrån en bra eller dålig affär med vetskapen att du gjort det bästa du kunde för att få en bra avkastning.

Vad ska man titta på när man ska analysera en aktie?

– Allt. Det beror på hur sofistikerad du är som investerare. Vad som händer i ekonomin, räntan och inflationsmål, men också den fundamentala utvecklingen i specifika bolag som du är intresserad av. En bra start är årsredovisningen som har mycket detaljerad information. Allt i en årsredovisning är viktigt men det beror på vad du är ute efter. Hållbarhet, olika marknader, siffror. Helst ska man kolla igenom allt. 

Finns det några missar många gör? 

– Man ser mer och mer att det finns sociala medie-konton där folk utger sig för att vara experter och ger råd om vad man ska köpa och hur man ska investera. De har tusentals följare. Intresset för börsen har ökat markant och speciellt bland unga investerare som ofta är nybörjare. Det är kul men läskigt. Kom ihåg att göra din egen bedömning innan du investerar. Bara för att ett konto på sociala medier eller en kompis rekommenderar en aktie betyder inte det att det kommer genererar avkastning för dig. 

Hur ofta ska man följa upp aktierna?– Det finns inget rätt eller fel när det kommer till investeringsstrategi. Det finns inga guidelines om hur ofta du ska checka in de bolag du investerat i. Man kanske i alla fall borde ha koll på vilka datum de släpper kvartalsrapporter så att man vet om det går bra eller dåligt. Kvartalsrapporter är bra att ha koll på och läsa igenom, säger Adela Dashian.


I avsnittet går vi igenom vilka nyckeltal som är viktiga att förstå. Och vad betyder egentligen cykliska/icke-cykliska bolag, och vad är sektorrotation? Skaffa dig A+ i aktiekunskap genom att lyssna på Smarta cash #18 Bli en börshaj med Adela Dashian.

Avsnitt 17: Hållbara investeringar med Lingyi Lu

Bli rik samtidigt som du jobbar för en friskare planet och ett bättre samhälle genom att investera i hållbara aktier och fonder. Lingyi Lu, hållbarhetsansvarig på den finansiella rådgivaren Söderberg och Partners, förklarar hur våra sparpengar kan förändra världen. Grönt är skönt och här för att stanna. Fondtips, aktieinspo och hållbarhet explained i detta klimatkramande avsnitt.

Det har varit ett ökat intresse för hållbara investeringar på börsen med både aktier och fonder som skjutit i höjden. Är vi inne i en grön bubbla?

– Både ja och nej. Vi ser ett tydligt ökat intresse för hållbara investeringar, men frågan är om marknadens prissättning motsvarar deras verkliga värde. Det beror i sin tur på vad konsumenter är villiga att betala och på vilket stöd de kan få från regeringar och så vidare. Risken är att marknaden är lite väl optimistiska och att omställningen inte sker så fort som  man tror. Å andra sidan finns det också en koldioxidbubbla av strandade tillgångar. Om världens länder ska leverera på Parisavtalet måste utvinningen och användningen av fossila bränslen minska drastiskt. Det innebär att investerare i olja, gas och fossila bränslen riskerar att se en tredjedel av sitt värde gå upp i rök. Så man kan säga att det finns en brun bubbla också. 

Hur vet man att en fond är hållbar?

– Jag tycker det är relevant att fråga sig  vad man själv tycker är hållbart. Vilken aspekt som är viktigast för en själv, är det miljö eller sociala frågor. Vill man göra skillnad med sina investeringar eller ska de kännas bra i magen. Helst vill man såklart ha båda. Om man fokuserar mycket på att ta bort branscher kan man gå miste om möjligheten att påverka bolag och bolagsledningar att ta ansvar för koldioxidutsläpp.

– Det finns ett jättebra verktyg som heter Hållbarhetsprofilen. Det är ett självrapporteringsramverk där fondbolagen själva har fyllt i vad det är de gör, både gällande välja in hållbara bolag och att påverka bolag i en hållbar riktning. 

Hur mycket kan man tjäna på att i nvestera hållbart? 

– Det som är intressant med coronaåret är att hållbara investeringar gått bättre än ohållbara motsvarigheter. Oavsett tillgång eller region. 

Vad gör det för skillnad för världen att man investerar hållbart?

– Jag tänker att det är den samlade kraften hos dina och mina sparpengar som gör skillnad. Precis som rörelsen som Greta startade fick politiker att vakna upp, så kan våra pengar signalera till kapitalförvaltarna och bolagen om vilka produkter som är attraktiva – att hållbarhet är nyckeln till framgång. Om man inte bedriver bolaget eller fonden hållbart så kommer man inte finnas länge till. Man blir omodern. Vi kan t ex påverka genom att välja ett hållbart pensionssparande. Bolagsledningarna inser säkert också själva att de behöver göra något åt sina ohållbara verksamheter. De väntar på ett tecken, och det tecknet blir starkare ju fler som väljer hållbart, säger Lingyi Lu.


Vad för fonder och aktier kan vara värda att spana in? Det och mycket mer spännande grönt snack i Smarta cash #17 Hållbara investeringar med Lingyi Lu.

Avsnitt 16: Ekonomiskt fri utanför ekorrhjulet med Maribel Leander Lindberg

Vad skulle du göra om du inte behövde jobba? Ekonomiskt oberoende ger möjligheten att designa ett eget liv. Men hur kommer man dit? Det vet Maribel Leander Lindberg. Hon var precis som oss andra, med jobb, livspussel och barn men gjorde en otrolig sparresa tillsammans med sin man. På drygt sex år sparade de ihop de miljoner de behövde för att klara sig enligt fyraprocentregeln. Nyfiken nu?! Mer om denna magiska regel och vägen till ekonomisk frihet i avsnittet.

Hur ser livet ut idag? 

– Vi har varit ekonomiskt fria sen 2017. Vi kallar oss fria företagare, hemmaföräldrar och jag är också student. Min man tar vikariat ibland och vi skriver på vår blogg. Vi har ett härligt liv, säger Maribel Leander Lindberg.

Hur gjorde ni för att bli ekonomiskt fria? 

– Vi började räkna på det och då kommer vi in på fyraprocentsregeln. Fyraprocentsreglen säger att om du kan leva på 4% av ditt sparade kapital så räcker det livet ut. Då måste du spara ihop 25 gånger dina årsutgifter. Här kommer sparsamheten in. Har du lärt dig leva gott på lite och förstår var du kan göra besparingar har du kommit långt. Man får kolla på sina utgifter och se hur man kan justera den nivån. Vi insåg snabbt att vi kunde spara 50% och det började vi investera.

Hur sparade ni in på vanliga konsumtionsvaror? 

– Vi drog ner hårt på kläder. Vi hade välfyllda garderober så där kunde vi ta bort mycket överflöd. Sen tittade vi på vår fritid och våra fritidsaktiviteter. Det var ingen mening att åka 40 minuter till ett lekland när vi hade skogen utanför. Samma med resor. Tidigare hade det varit slentrian att köpa en resa och åka två veckor. Men barnen är lika glada att gå till en sjö och plaska här. 

Så hur gör ni med pengar ni, plockar ni ut varje månad? 

– Vi sparade ihop drygt 6 miljoner. Det är pension, boende och aktier som det ligger i. Vi gör av med ungefär 20 000 i månaden, så det plockar vi ut för att dra runt vårt liv. Många gör säkert av med dubbelt så mycket så vi brukar prata om “bättre liv till halva priset”.

Vilka är dina bästa spartips?

– Det bästa tipset är att leva lokalt. Du kan göra otroligt stora besparingar på att leva lokalt. Du kan gå till jobbet, barnen till skolan, fritidsaktiviteter, allt finns inom gång- eller cykelavstånd. Du sparar både in pengar och tid, säger Maribel Leander Lindberg,


Låt dig inspireras av denna fantastiska sparresa i Smarta cash #16 Ekonomiskt fri utanför ekorrhjulet med Maribel Leander Lindberg.

Avsnitt 15: Hem ljuva hem med Emma Persson

Vad är smartast, amortera eller spara på börsen? Hur förhandlar man boränta? Och den eviga frågan: Binda bolånet eller köra på rörligt? Allt detta ekonomiska huvudbry när hemmet ju ska vara ens trygga punkt med tid och rum för relax. Tack och lov styr dagens gäst upp de viktigaste bostadsekonomiska spörsmålen. Privatekonomen Emma Persson på Länsförsäkringar har dunderkoll på bostadsdjungeln och har de bästa tipsen när det gäller köp och sälj.

Vad ska man tänka på när man ger sig ut på bostadsmarknaden?

– Försök vara rationell och ha ett ekonomiskt förhållningssätt. Det är lätt att dra iväg i tankarna när du ser drömlägenheten och en härlig balkong i söderläge. Det gäller att göra en sansad kalkyl över bostadsköpet. Du ska ha råd att leva också. Räkna efter och se över vad du har för intressen i övrigt, så gör du en kalkyl, säger Emma Persson. 

– Bostadsföreningens ekonomi är jätteviktig att titta på eftersom den blir en del av din egen. Du som boende blir ägare och en del av föreningen samt eventuell lån. Ekonomin kan påverkas av räntehöjningar. Dels blir dina egna bolån dyrare, men föreningen kan tvingas höja avgiften. Studera årsredovisningen! 

Vad talar för kort vs lång bindningstid för räntan på bolån?

– Det är den eviga frågan många ställer sig. Jag tycker att man ska fundera på hur det känns i magen när man tänker på stigande räntor. Får man panik och ont i magen kanske det är skönt att veta vad man ska betala i ränta i några år framöver. Men har man lite marginaler eller om man vet att man inte ska bo så länge och inte kommer betala ränteskillnadsersättning, Då kan det vara en idé att ha rörligt och spara till en buffert om räntan skulle stiga. 

Men är det inte så att det historiskt visat sig vara mer lönsamt mer rörligt?

– Ja men tyvärr säger inte historien något om framtiden. Jag tycker att det är ett personligt beslut. det handlar om vilken inställning man har till risk och ens marginaler i ekonomin för oförutsedda händelser. Fundera över det beslut just du vill fatta. 

Hur förhandlar man om boräntan?

– Det gör man genom att vara lite jobbig. Var beredd på att byta bank. Det är det man ska hota med om man inte får den ränta man tänkt sig. Ta reda på hur snitträntorna ser ut, det kan man hitta på jämförelsesajter på nätet. Kontakta sen banken och få ett erbjudande. Kontakta sedan nästa och se vad de ger, om de kan matcha. Många uppfattar det som en jobbig situation att pruta, men det är väl investerad tid om man kan få ner räntan som är en stor utgift för många av oss, säger Emma Persson.


Hur ekonomiskt är det egentligen att köpa ett renoveringsobjekt då? Det och en mängd andra bofrågor besvaras i Smarta cash #15 Hem ljuva hem med Emma Persson. 

Avsnitt 14: Bitcoin och en bättre värld med Heaven Bereket

Bitcoin är valutan på allas läppar men hur funkar den egentligen? För visst är kryptovalutornas värld spännande. Techentreprenören och bitcoinentusiasten Heaven Bereket ger en A-kurs i bitcoin och berättar hur hon använder valutatrading för att hjälpa andra.

Heaven Bereket är entreprenören som driver Bambino foundation som erbjuder gratis sjukvård och utbildning till barn och unga i flera afrikanska länder. Hon är utbildad ekonom och farmaceut.

Vad innebär kryptovaluta och blockchain?

– Många tänker att allt med kryptovaluta har med blockchain att göra men det är bara en liten del av det hela. Den mest kända kryptovalutan är Bitcoin, men det finns över 3 000 andra coins som också är en digital, virtuell valuta. Valutan är uppbyggd på en teknik som heter blockchain. Kryptovaluta är den virtuella valutan. När jag föreläser brukar jag ofta prata om hur blockchain används i andra sammanhang, inte bara i valutaformatet. Till exempel ID. EU har ett jättestort projekt som handlar om hur vi ska kunna få ett och samma personnummer i Europa byggt på blockchain-teknik. Då ska man inte kunna manipulera sin identitet på gott och ont, säger Heaven Bereket.

Vad är egentligen bitcoin?

– Egentligen är det inte mer än siffror, datapunkter, hash som det kallas. En datasekvens. Det är helt och hållet en virtuell valuta. Många blir stressade av det och vill känna att det är fysiska pengar bakom det. Man jämför med svenska kronan eller amerikanska dollarn, man vill kunna ta ut något av värde i pappersform. Kryptovalutan är rent digital. 

Hur kan man använda sig av bitcoin? 

– Det är inte jättestor användning av själva kryptovalutan, utan större användinng av tekniken. Kryptovalutan kan användas i spelappar. Du kan tjäna en satoshi, det är bitar av en bitcoin. Inte många har råd med en bitcoin men satoshis är som mynten om bitcoin är sedeln. 

Hur riskfyllt är det att som privatperson och småsparare gå in i bitcoin?

– Om vi har låg, mellan, hög så är bitcoin hög plus. Det är inget man ger sig in på idag och tänker att nu ska jag tjäna pengar och bli miljonär. Precis som när man vill göra en annan förändring i sin finans: se till att du betalar av dina lån, har du något eget sparande, spara i aktier och fonder. Det här är ett senare steg. När jag själv gick in första gången var det med tusen kronor och jag räknade med att de skulle vara gone. 

Vad behöver man lära sig innan man köper?

– Skaffa information. Tips är att läsa på investopedia och blockgeek. Det finns även nätverksgrupper där du kan ställa alla dumma frågor. Det är ofta generösa människor där som svarar på frågor. Plugga på som om du skulle köpa en aktie, säger Heaven Bereket. 

OBS! Att investera i bitcoin innebär stor risk och du kan förlora dina pengar. 


Lär dig mer om bitcoin och hör var techbranschen är på väg i Smarta cash #14 Bitcoin och en bättre värld med Heaven Bereket.

Avsnitt 13: Maxa familjens finanser med Sharon Lavie

Vad är bästa sättet att spara till barn? Hur bäddar man bra inför en ev skilsmässa? Vi blir kära, flyttar ihop, skiljer oss och skaffar barn – och genom alla dessa skeenden gör sig pengar aktuella. Experten Sharon Lavie resonerar och ger råd. 

Sharon Lavie är sparekonom på Schibsted och företräder en rad varumärken. Dessutom har hon en bakgrund som familjeekonom. 

Hur har hushållen klarat sig ekonomiskt under coronakrisen? 

– Det är lite tudelat. De som har kvar sitt arbete har i många fall fått lägre utgifter. Vi är inte ute och äter lika mycket. Vi kanske jobbar hemifrån och slipper pendlingskostnader. Det kan ge en hel del pengar mer än normalt. De som blivit av med jobbet eller är småföretagare har blivit drabbade ganska hårt av corona och behöver vända på varje krona. Så det har verkligen slagit olika, säger Sharon Lavie.

Om man flyttar ihop med någon, hur lägger man upp en bra och rättvis ekonomi?

– Det beror på i vilken fas man är i sin relation. Har man precis flyttat ihop kanske det till en början är klokt att hålla utgifter 50-50. Att man delar upp det rättvist. Man kanske delar på hyran, elen, maten och så vidare. Det är det enklaste sättet att dela, och det funkar även för kompisar. Ju längre man varit tillsammans desto mer kan man börja komma in på procentuell fördelning. Det är mer rättvist om man tjänar olika, till exempel om den ena är student och den andra arbetar. Det kan bli tufft för studenten ochd en andra kommer lindrigare undan. Det kan bli påfrestande för förhållandet då den ena kanske har svårt att få ihop sin månad, medan den andra har råd med utsvävningar. 

Hur bäddar man bra inför en eventuell framtida separation? 

– Är man långt ifrån separationen, att man lever i en bra och lycklig relation, så är det jättebra att sätta sig ner och fundera på scenariot. Hur skulle våra ekonomier se ut om vi skulle separera? Så pratar man om det redan idag. Kanske den ena behöver ett extra sparande om den tjänar mindre. Att prata om separation även om man mår bra, det är en kärlekshandling 1.0. Är man närmre att separera. Ha inte för bråttom, om det inte är våld i relationen förstås. Försök att undvika dubbla kostnader i form av olika boenden samtidigt. Att man drar på sig för mycket på en gång. Det blir mycket kostnader i samband med en separation. 

Vad är dina tips för ett bra barnsparande? 

– Först och främst. Vad ska pengarna användas till? Många tänker kanske att barnet ska få pengarna när barnet blir vuxet. Men sparandet kan lika gärna vara till stora kostnader under barnets levnadsår som till exempel dator, moppe eller cykel. Man kan ha både ett långsiktigt och kortsiktigt sparande. Många föräldrar känner stress över att barnet inte kommer kunna flytta hemifrån om man inte sparar. Men det kommer ordna sig. Som förälder ska man inte sätta sig i skuld eller ta ekonomiskt dåliga beslut bara för att man ska lägga undan hela barnbidraget eller mer för att barnet ska kunna flytta hemifrån. Det löser sig. 

Om man vill investera i fonder till barnet, hur ska man tänka då?

– Basen i ett fondsparande till barn kan mycket väl vara en global indexfond. Men det beror på hur du är som person. Är du väldigt intresserad och tycker om att ha koll på ditt eget sparande så kan du ta mer risk och ta in mer nischade fondsparande. Är du mer ovan kan det räcka bra med en global indexfond. Då kan du få ner avgiften till 0,4%, säger Sharon Lavie. 


Hör mer om vilka kontotyper som är bäst för barn och mycket mer i Smarta cash avsnitt #13 Maxa familjens finanser med Sharon Lavie.

Avsnitt 12: Billig, god och klimatsmart MAT med Hanna Olvenmark

Hanna “Portionen under tian” Olvenmark kan (kok)bokens alla knep för att få ner matkostnaderna. Hon lagar inte bara prisvärd mat, utan även nyttig, smarrig och klimatsmart. Yum! Men visst kan prislappen på mat kännas orimligt dyr. Medvetenhet är nyckeln till en mindre matbudget och Hanna ger en lättsmält genomgång av strategi och metod – från planering till inköp och tillagning. Bon appetit!

Hanna Olvenmark är dietist, kokboksförfattare och en dedikerad matinspiratör med det omåttligt populära initiativet Portionen under tian, som är en sajt och ett instakonto.

Vilken är din signaturrätt?

– Om man hade frågat på mitt instagramkonto hade de sagt grönkålspastan. Den gillar jag väldigt mycket. Det är en pasta med grönkål och frögrädde. Man mixar solroskärnor eller pumpakärnor eller vad man nu vill ha, och blandra med havredryck och steker upp med vitlök, grönkål, ost och pasta, säger Hanna Olvenmark. 

Hur hänger billig mat ihop med hållbarhet?

– Många tror att vi måste lägga mycket pengar för att äta hållbart. Och för vissa livsmedel stämmer det. Men vad gäller klimatutsläpp behöver vi gå mot en mer växtbaserad kost. Man måste inte bli vegetarian, men vi bör äta allt mer från växtriket. Både av hälsoskäl och klimatskäl. Många kan känna att det blir dyrt om man går mot substitutprodukter. Men man kan välja baljväxter som har extremt lågt klimatavtryck. Grönsaker i säsong är billigare. Frysta grönsaker. Det är ofta väldigt prisvärda varor. Det blir ganska billigt. 

Maten är ofta en väldigt stor utgift. Varför blir det så dyrt för många?
– Oplanering. Det är många beslut som fattas i stunden. Jag tror att vi behöver förstå att vår beslutsfattningsförmåga är känslostyrd. Vi tror att vi är rationella men känslorna styr. Hur många gånger är du inte stressad, sur, hungrig när du handlar mat. Med lite proaktivitet – att du planerar för en vecka, har handlat hem allt, att gör tillgängligheten på mat bättre – så minskar man riskerna med att handla ogenomtänkt. 

Hur gör man för att bli en bättre matinköpare? 

– Det finns många sätt. Gå till dig själv och fundera på vad som inte funkar. Är det att du fattar du matbeslutet kl 17.30 varje kväll? Ta en stund och planera. Var inte hungrig eller irriterad eller stressad. Planera för tre dagar framåt. En bra början är att kika vad du har hemma. Är det något du behöver äta som håller på att bli dåligt – titta i kylen och utgå från det. Titta sen efter recept, i huvudet eller på internet. Planera så du kan göra extra så du slipper köpa lunch ute dagen efter. 

– Vill du få ner matkostnaderna: Det är ofta proteinet som kostar. Börja byta ut till mer baljväxter är ett väldigt bra, konkret tips för att komma ner i pris. Börja med att blanda ut köttfärssåsen. Istället för att använda 400 gram köttfärs, använd 100 gram och resten linser så minskar du portionskostnaden för den rätten. Utforska nya recept, säger Hanna Olvenmark. 


Få fler tips att komma ner i matkostnader och en massa goda maträtter i Smarta cash #12 Billig, god och klimatsmart MAT med Hanna Olvenmark.

Avsnitt 11: Slipa upp pengasnacket med Sofia Kacim

Löneförhandla, fråga om vad kollegan tjänar och ta pengatjafset med kompisen och partnern. Retorikexperten Sofia Kacim lär oss om argumentationteknikens ädla konst och slipar upp snacket. För att prata pengar kan vara sjukt svårt. Hur snackar man ekonomi på ett snyggt sätt? Sofia Kacim är förutom retorikkonsult en av grundarna till nätverket Her Online Network, och vi passar även på att prata lite nätverkande.

Hur bra är vi på att prata pengar i Sverige?

– Ja, det är svårt för att vi gör det personligt. Det gör det svårt att prata om. Det är ett område många tycker är en utmaning. VI kan absolut bli bättre. Har man pengar ska man inte skryta om det, har man det inte vill man inte bli förknippad som det. Vi gör det personligt och kopplar det till oss själva. Mycket mäts i pengar. Därför tycker många att det är jobbigt att berätta hur mycket pengar den har eller vad den tjänar. Då börjar man ju mäta den personens jobb, prestation eller yrke, säger Sofia Kacim. 

– Generellt är det det blöta jantetäcket som ligger över i princip allt vi svenskar gör, inklusive hur vi pratar och för oss. 

Har du några generella retoriska knep?

– Försök förstå situationen. Ofta kastar vi oss in i situationen där premissen är olika. Eller så är vi inte överens ens om situationen. Vi ser inte problemet ur samma perspektiv. Börja med att skaffa fakta om situationen, oavsett om det är med en partner, en kompis eller på jobbet. Analysera dig själv och situationerna man är i. Är det så att man blir väldigt nervös är det bra att ta tag i det. Ta reda på bakgrunden till ett möte, ta reda på vilka som kommer vara där. 

Vad kan man tjäna på att bli bättre talare och kommunikatör?

– Att få sina tankar och sin vilja igenom på ett tydligare sätt. Alla har att tjäna på att bli bättre kommunikatörer. Många bråk, problem och missförstånd kommer från att man inte kommunicerat ordentligt eller tillräckligt mycket. Det är bättre att överkommunicera än att underkommunicera. 

En kompis bjuder aldrig tillbaka och man är trött på att alltid plocka upp notan, laga maten och betala biljetten. Hur tar man upp det på ett bra sätt?

– Den här frågan får jag rätt ofta. Lägg fram fakta om situationen. Din kompis kanske inte ens vet om att det är ett problem. Försök skilja på person och problem. VI sammankopplar gärna ett problem med en person. Personen är snål, tänker vi. Men den kan också vara glömsk. När man ska ta upp en delikat fråga så är det bra att börja prata utifrån sig själv och tar upp något positivt. Till exempel att man tycker om att hänga men att man betalar 8 gånger av 10. Personen ska inte känna sig attackerad. Lägg sen fram olika lösningar. Ska vi börja splitta notan, ta varannan gång eller hitta på aktiviteter som inte kostar något? Skilj på problem och person, lägg fram fakta och något positivt och föreslå alternativ, säger Sofia Kacim.


Hur frågar man kollegorna om deras lön och hur löneförhandlar man? Detta och mycket mer i Smarta cash #11 Prata pengar med Sofia Kacim

Avsnitt 10: Aktiestrategier och bolagsanalys med Anna Brännhult

Hur hittar, väljer och analyserar man aktier? Bara på Stockholmsbörsen finns över 300 bolag att botanisera bland. Dagens gäst snackar investeringsstrategier och ger konkreta analysverktyg. Det är civilekonomen Anna Brännhult som driver eget företag inom ekonomi men nog är mest känd för sitt engagemang på sociala medier, där hon driver fb-gruppen, sajten och initiativet Ekonomiguiden.

Vad har du för investeringsstrategi?

– Det finns mängder av bolag och dessutom har vi fonder. Jag själv försöker investera brett men jag fokuserar på svenska börsen även om jag har några utländska bolag. Jag har några större, stabilare bolag som utgör en sorts botten. Till exempel investmentbolaget Investor eller den stora bamsen ICA. Detta blandar jag upp med tillväxtbolag för att få chans på högre avkastning än börsen generellt. En favorit jag har just nu är Fortnox som har en spännande tillväxtresa jag gärna tar del av. Min strategi utöver det är att sprida risken över flera bolag i flera branscher. Jag sysslar inte med att försöka fånga fallande knivar, säger Anna Brännhult.

Vad finns för exempel på andra strategier?

– Utdelningsstrategi är intressant. Det är inget jag själv sysslar med. jag fokuserar på totalavkastning, inte bara avkastning i form av utdelning. Men jag tror att det kan passa många som vill ha stabilitet och lite lägre risk. Det är ofta de större, etablerade bolagen som funnits länge som delar ut mycket pengar. Det kan vara en väg att gå. Sedan finns det värdeinvestering. Då fokuserar man på att hitta undervärderade aktier, att marknaden inte insett värdet. 

Hur väljer man aktier?

– Det finns tre förslag på hur man hittar aktier. Det första är att googla på en lista, till exempel Stockholm Large Cap som är de största i Sverige. Eller så ser man sig omkring i sin vardag. Vilka produkter eller företag är jag kund hos? Vilka tycker jag är spännande? Så tar man reda på om bolaget är börsnoterat. Det tredje förslaget är att hålla sig uppdaterad och läsa nyheter och lyssna på poddar, som den här. Då nämns ofta någon aktie som man kan kolla upp. 

Hur analyserar man aktier?

– Först brukar jag läsa på om företaget. Googla företaget och hitta fram till årsredovisningen. Läs på om bolaget. Vad gör de? Vilka är deras kunder? Säljer de produkter eller tjänster? Fråga dig själv vad du tror om deras affärsmodell. Verkar den hållbar, nu och om 10 och 20 år? Därefter kan du kika på siffrorna. Hur ser utvecklingen ut över tid. Jag tittar på omsättningen. Hur har den sett ut över tid, de senaste fem åren? Och så tittar jag på vinsten. Hur har den utvecklats över tid? Om det håller sig stabilt eller successivt rör sig uppåt så väcks mitt intresse. Om den rör sig neråt är det en negativ trend och då drar jag åt mig öronen. Det är det övergripande. Hur ser trenden ut gällande försäljning och vinst. 

Kan du förklara vad P/E-tal innebär? 

– Då får man reda på hur högt ett bolag är värderat. För att få en så bra analys som möjligt behöver man få in flera värderingsnyckeltal. P/E står för Price/Earning. Hur många gånger företagets vinst betalar vi? Snittet brukar ligga kring 15 på Stockholmsbörsen. Men många företag avviker jättelångt från det idag, Min personliga åsikt är att inte stirra sig för blind på det. Jag själv betalar gärna för att betala mycket för ett bolag som utvecklas och ger mig avkastning, hellre än att betala lite för ett som inte ger mig någonting, säger Anna Brännhult.


Vill du fördjupa dina kunskaper och veta varför det är viktigt att känna till räntabilitet, marginalmått och soliditet? Lyssna på Smarta cash #10 Aktiestrategier och bolagsanalys med Anna Brännhult.