Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 11: Slipa upp pengasnacket med Sofia Kacim

Löneförhandla, fråga om vad kollegan tjänar och ta pengatjafset med kompisen och partnern. Retorikexperten Sofia Kacim lär oss om argumentationteknikens ädla konst och slipar upp snacket. För att prata pengar kan vara sjukt svårt. Hur snackar man ekonomi på ett snyggt sätt? Sofia Kacim är förutom retorikkonsult en av grundarna till nätverket Her Online Network, och vi passar även på att prata lite nätverkande.

Hur bra är vi på att prata pengar i Sverige?

– Ja, det är svårt för att vi gör det personligt. Det gör det svårt att prata om. Det är ett område många tycker är en utmaning. VI kan absolut bli bättre. Har man pengar ska man inte skryta om det, har man det inte vill man inte bli förknippad som det. Vi gör det personligt och kopplar det till oss själva. Mycket mäts i pengar. Därför tycker många att det är jobbigt att berätta hur mycket pengar den har eller vad den tjänar. Då börjar man ju mäta den personens jobb, prestation eller yrke, säger Sofia Kacim. 

– Generellt är det det blöta jantetäcket som ligger över i princip allt vi svenskar gör, inklusive hur vi pratar och för oss. 

Har du några generella retoriska knep?

– Försök förstå situationen. Ofta kastar vi oss in i situationen där premissen är olika. Eller så är vi inte överens ens om situationen. Vi ser inte problemet ur samma perspektiv. Börja med att skaffa fakta om situationen, oavsett om det är med en partner, en kompis eller på jobbet. Analysera dig själv och situationerna man är i. Är det så att man blir väldigt nervös är det bra att ta tag i det. Ta reda på bakgrunden till ett möte, ta reda på vilka som kommer vara där. 

Vad kan man tjäna på att bli bättre talare och kommunikatör?

– Att få sina tankar och sin vilja igenom på ett tydligare sätt. Alla har att tjäna på att bli bättre kommunikatörer. Många bråk, problem och missförstånd kommer från att man inte kommunicerat ordentligt eller tillräckligt mycket. Det är bättre att överkommunicera än att underkommunicera. 

En kompis bjuder aldrig tillbaka och man är trött på att alltid plocka upp notan, laga maten och betala biljetten. Hur tar man upp det på ett bra sätt?

– Den här frågan får jag rätt ofta. Lägg fram fakta om situationen. Din kompis kanske inte ens vet om att det är ett problem. Försök skilja på person och problem. VI sammankopplar gärna ett problem med en person. Personen är snål, tänker vi. Men den kan också vara glömsk. När man ska ta upp en delikat fråga så är det bra att börja prata utifrån sig själv och tar upp något positivt. Till exempel att man tycker om att hänga men att man betalar 8 gånger av 10. Personen ska inte känna sig attackerad. Lägg sen fram olika lösningar. Ska vi börja splitta notan, ta varannan gång eller hitta på aktiviteter som inte kostar något? Skilj på problem och person, lägg fram fakta och något positivt och föreslå alternativ, säger Sofia Kacim.


Hur frågar man kollegorna om deras lön och hur löneförhandlar man? Detta och mycket mer i Smarta cash #11 Prata pengar med Sofia Kacim

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: