Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 14: Heaven Bereket

Bitcoin och en bättre värld

med Heaven Bereket

Bitcoin är valutan på allas läppar men hur funkar den egentligen? För visst är kryptovalutornas värld spännande. Techentreprenören och bitcoinentusiasten Heaven Bereket ger en A-kurs i bitcoin och berättar hur hon använder valutatrading för att hjälpa andra.

Heaven Bereket är entreprenören som driver Bambino foundation som erbjuder gratis sjukvård och utbildning till barn och unga i flera afrikanska länder. Hon är utbildad ekonom och farmaceut.

Vad innebär kryptovaluta och blockchain?

– Många tänker att allt med kryptovaluta har med blockchain att göra men det är bara en liten del av det hela. Den mest kända kryptovalutan är Bitcoin, men det finns över 3 000 andra coins som också är en digital, virtuell valuta. Valutan är uppbyggd på en teknik som heter blockchain. Kryptovaluta är den virtuella valutan. När jag föreläser brukar jag ofta prata om hur blockchain används i andra sammanhang, inte bara i valutaformatet. Till exempel ID. EU har ett jättestort projekt som handlar om hur vi ska kunna få ett och samma personnummer i Europa byggt på blockchain-teknik. Då ska man inte kunna manipulera sin identitet på gott och ont, säger Heaven Bereket.

Vad är egentligen bitcoin?

– Egentligen är det inte mer än siffror, datapunkter, hash som det kallas. En datasekvens. Det är helt och hållet en virtuell valuta. Många blir stressade av det och vill känna att det är fysiska pengar bakom det. Man jämför med svenska kronan eller amerikanska dollarn, man vill kunna ta ut något av värde i pappersform. Kryptovalutan är rent digital. 

Hur kan man använda sig av bitcoin? 

– Det är inte jättestor användning av själva kryptovalutan, utan större användinng av tekniken. Kryptovalutan kan användas i spelappar. Du kan tjäna en satoshi, det är bitar av en bitcoin. Inte många har råd med en bitcoin men satoshis är som mynten om bitcoin är sedeln. 

Hur riskfyllt är det att som privatperson och småsparare gå in i bitcoin?

– Om vi har låg, mellan, hög så är bitcoin hög plus. Det är inget man ger sig in på idag och tänker att nu ska jag tjäna pengar och bli miljonär. Precis som när man vill göra en annan förändring i sin finans: se till att du betalar av dina lån, har du något eget sparande, spara i aktier och fonder. Det här är ett senare steg. När jag själv gick in första gången var det med tusen kronor och jag räknade med att de skulle vara gone. 

Vad behöver man lära sig innan man köper?

– Skaffa information. Tips är att läsa på investopedia och blockgeek. Det finns även nätverksgrupper där du kan ställa alla dumma frågor. Det är ofta generösa människor där som svarar på frågor. Plugga på som om du skulle köpa en aktie, säger Heaven Bereket. 

OBS! Att investera i bitcoin innebär stor risk och du kan förlora dina pengar. 

Lär dig mer om bitcoin och hör var techbranschen är på väg i Smarta cash #14 Bitcoin och en bättre värld med Heaven Bereket.
Advertisement
%d bloggers like this: