Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 16: Maribel Leander Lindberg

Ekonomiskt fri utanför ekorrhjulet

med Maribel Leander Lindberg

Vad skulle du göra om du inte behövde jobba? Ekonomiskt oberoende ger möjligheten att designa ett eget liv. Men hur kommer man dit? Det Maribel Leander Lindberg. Hon var precis som oss andra, med jobb, livspussel och barn men gjorde en otrolig sparresa tillsammans med sin man. På drygt sex år sparade de ihop de miljoner de behövde för att klara sig enligt fyraprocentsregeln och lever nu som ekonomiskt fria.

Hur ser livet ut idag? 

– Vi har varit ekonomiskt fria sen 2017. Vi kallar oss fria företagare, hemmaföräldrar och jag är också student. Min man tar vikariat ibland och vi skriver på vår blogg. Vi har ett härligt liv, säger Maribel Leander Lindberg.

Hur gjorde ni för att bli ekonomiskt fria? 

– Vi började räkna på det och då kommer vi in på fyraprocentsregeln. Fyraprocentsreglen säger att om du kan leva på 4% av ditt sparade kapital så räcker det livet ut. Då måste du spara ihop 25 gånger dina årsutgifter. Här kommer sparsamheten in. Har du lärt dig leva gott på lite och förstår var du kan göra besparingar har du kommit långt. Man får kolla på sina utgifter och se hur man kan justera den nivån. Vi insåg snabbt att vi kunde spara 50% och det började vi investera.

Hur sparade ni in på vanliga konsumtionsvaror? 

– Vi drog ner hårt på kläder. Vi hade välfyllda garderober så där kunde vi ta bort mycket överflöd. Sen tittade vi på vår fritid och våra fritidsaktiviteter. Det var ingen mening att åka 40 minuter till ett lekland när vi hade skogen utanför. Samma med resor. Tidigare hade det varit slentrian att köpa en resa och åka två veckor. Men barnen är lika glada att gå till en sjö och plaska här. 

Så hur gör ni med pengar ni, plockar ni ut varje månad? 

– Vi sparade ihop drygt 6 miljoner. Det är pension, boende och aktier som det ligger i. Vi gör av med ungefär 20 000 i månaden, så det plockar vi ut för att dra runt vårt liv. Många gör säkert av med dubbelt så mycket så vi brukar prata om “bättre liv till halva priset”.

Vilka är dina bästa spartips?

– Det bästa tipset är att leva lokalt. Du kan göra otroligt stora besparingar på att leva lokalt. Du kan gå till jobbet, barnen till skolan, fritidsaktiviteter, allt finns inom gång- eller cykelavstånd. Du sparar både in pengar och tid, säger Maribel Leander Lindberg, 

Låt dig inspireras av denna fantastiska sparresa i Smarta cash #16 Ekonomiskt fri utanför ekorrhjulet med Maribel Leander Lindberg.
Advertisement
%d bloggers like this: