Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 18: Adela Dashian

Bli en börshaj

med Adela Dashian

Lär dig börssnacket och vässa dina aktiekunskaper. Det blir roligare att investera ju kunnigare man är och läromästare i detta är aktieanalytikern Adela Dashian, som tidigare arbetat på självaste Wall Street. Hon förklarar begrepp som cykliska/icke cykliska bolag, sektorrotation och P/E-tal och målar upp en bild av hur dagens aktiemarknad ser ut – och hur man kan analysera den.

Hur ser aktiemarknaden ut just nu?

– Vi har inlett 2021 positivt på börsen. Rapportsäsongen var bättre än förväntat. Vaccineringen fortsätter med ökad optimism om att samhället ska öppna upp igen, äntligen. Det är en viktig faktor när det kommer till den globala ekonomins återhämtning. Å andra sidan har det varit en stigande ränteoro och inflationsspekulationer som bidragit till en viss nedgång, så det kan man se som en risk, säger Adela Dashian. 

Vad är det viktigaste att ha med sig när man köper och säljer aktier?

– Det viktigaste man ska ha med sig är att ha is i magen. Var inte så impulsiv. Vänta in en aktie. Gör din egen bedömning. Gå inte bara på experterna, instakontot eller bästa vännen. Gör din egen analys om du är intresserad, har tid och vill. Då kan du gå ifrån en bra eller dålig affär med vetskapen att du gjort det bästa du kunde för att få en bra avkastning.

Vad ska man titta på när man ska analysera en aktie?

– Allt. Det beror på hur sofistikerad du är som investerare. Vad som händer i ekonomin, räntan och inflationsmål, men också den fundamentala utvecklingen i specifika bolag som du är intresserad av. En bra start är årsredovisningen som har mycket detaljerad information. Allt i en årsredovisning är viktigt men det beror på vad du är ute efter. Hållbarhet, olika marknader, siffror. Helst ska man kolla igenom allt. 

Finns det några missar många gör? 

– Man ser mer och mer att det finns sociala medie-konton där folk utger sig för att vara experter och ger råd om vad man ska köpa och hur man ska investera. De har tusentals följare. Intresset för börsen har ökat markant och speciellt bland unga investerare som ofta är nybörjare. Det är kul men läskigt. Kom ihåg att göra din egen bedömning innan du investerar. Bara för att ett konto på sociala medier eller en kompis rekommenderar en aktie betyder inte det att det kommer genererar avkastning för dig. 

Hur ofta ska man följa upp aktierna?

– Det finns inget rätt eller fel när det kommer till investeringsstrategi. Det finns inga guidelines om hur ofta du ska checka in de bolag du investerat i. Man kanske i alla fall borde ha koll på vilka datum de släpper kvartalsrapporter så att man vet om det går bra eller dåligt. Kvartalsrapporter är bra att ha koll på och läsa igenom, säger Adela Dashian.

I avsnittet går vi igenom vilka nyckeltal som är viktiga att förstå. Och vad betyder egentligen cykliska/icke-cykliska bolag, och vad är sektorrotation? Skaffa dig A+ i aktiekunskap genom att lyssna på Smarta cash #18 Bli en börshaj med Adela Dashian.
Advertisement
%d bloggers like this: