Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 20: Sara Olsson

Snygg och smart stil

med Sara Olsson

Kläder, skor, inredning. Överflödet är ett faktum men stilen går att matcha med din plånbok och planeten. Instagramprofilen HållbaraSaran– aka Sara Olsson – förklarar vad slow fashion är och inspirerar till en klimatsmart, snygg och prisvärd garderob. Dessutom pratar vi inredning och renovering. Note to self: Köp inga fler massproducerade ljusstakar!

Vad är hållbart mode?

– Det mest hållbara plagget är det som hänger i din garderob. I nästa hand kan du leta second hand. Att vårda det man har, undvik att tvätta, vädra, ta bort enstaka fläckar. Laga plaggen. Stötta en lokal sömmerska, säger Sara Olsson. 

Kan man tjäna på att köpa kläder second hand?

– Ja det tror jag verkligen. Särskilt att minimera eller att avstå köpen. Vissa blir väldigt ivriga när de börjar handla second hand och kommer upp i en hög nivå ändå. Men om man känner sig nöjd och uppskattar det man har hemma så finns det väldigt mycket pengar att spara. 

Har ni sett skillnad i er ekonomi när ni ställt om till mer hållbart?

– Absolut. Förut när mitt liv gick ut på att fundera på vad vi skulle köpa härnäst, hur vi skulle ha råd med att byta ut vårt kök, resa till Thailand eller en klänning till nästa fest – när jag slutade med det så kom ett lugn. Jag behöver aldrig oroa mig för pengar, vi har alltid över när månaden är slut. Genom att leva mer hållbart lever man mer sparsamt. Vi tror ofta att det blir dyrare med ekologiskt och hållbart. Men då lägger vi redan massor av pengar på skit, slit och släng-kläder, en ljusstake som hängde med och ett par gardiner. 

Hur kan man tänka kring inredning?

– Försök se renovering som en upcycling. Det är lätt att ta död på ett hus själ annars. Jag är själv glad att ingen tidigare ägare inte förstört en svart spaljé i smide vi har och målat den eller bytt ut den mot plexiglax till exempel. Låt en vägg vara tom ett tag och fundera på vad som passar, konst eller plansch. 

Vilka är dina bästa tips för en snygg och hållbar stil?

– Second hand är en härlig skattjakt. Det är billigt och lätt att bli ofokuserad. Så för en inköpslista så du håller fokus. Så det blir planerade inköp. Skit i storlekslappen, prova mycket och se potentialen. Lite olja på ett träbord, färg på ett skåp eller att avnoppa ett plagg kan göra det som nytt igen, säger Sara Olsson. 

Kläder och pryttlar ska alltså vara kul och inspirerande men inte paja planeten! Hör allt om hur man fixar en hållbar stil och lär dig knepen för att undvika de djävulska reornas klor. Allt detta och mycket mer stilsäkert snack i avsnitt #20 Snygg och smart stil med Sara Olsson.
Advertisement
%d bloggers like this: