Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 23: Trifa Chireh

Framtidssäkra cashen

med Trifa Chireh

Blicka framåt mot vad som kanske komma skall: sjukdom, arbetslöshet, pension. Lät det dystert? Det är det icke! Trifa Chireh, pensionsexpert på Länsförsäkringar, gör nämligen långtidsspar, pension och försäkringar till något roligt och inspirerande.

Hur ska man tänka för att skapa ett bra långsiktigt sparande?

– Sparande handlar om mycket mer än att spara ihop en stor säck pengar till pensionen. Det handlar om att skapa en ekonomisk trygghet för livets alla skeenden. Vad händer vid en olycka, långvarig sjukdom eller dödsfall? Om vi tittar på dödsfall så tappar man en del av försörjningen. Gå hem, ta fram papper och penna och lek Morden i Midsomer. Döda varandra fiktivt och se hur den överlevande klarar ekonomin, säger Trifa Chireh. 

Vad för strategi ska man ha kring sitt sparande?

– Jag har tre tips. Kontinuitet: Skapa en överföring med ett bestämt belopp varje månad, till exempel till ett ISK.Gör överföringen samma dag som du får lön. Byt ut synlig konsumtion som smycken och inredning till osynlig konsumtion. Det är försäkringar och sparande. Det synliga är förknippat med status. Det bästa med det osynliga är att du investerar i din framtid. Det höjer självkänslan. Skriv ett kontrakt med dig själv. Det har visat sig ha en otroligt kraftfull psykologisk påverkan. Till exempel kan det vara hur mycket du ska spara till pensionen. Då synliggör du målet. 

Hur ska man tänka kring pensionen om man är långt ifrån den?

– Det man bör tänka på är att komma igång med det långsiktigt sparandet. Summan spelar ingen roll. Det kan vara 2, 3 eller 500 kronor. Det ska bli en naturlig del av ditt sparande. Sen kan summan höjas när det passar. 

Måste man ha ett eget privat sparande till pensionen, räcker inte den statliga och tjänstepensionen?

– Absolut inte. Speciellt inte för en 30-åring. Du kommer inte ha möjlighet att gå i pension förrän du blir 68-69 år. Det du kommer få är ungefär 40% av sin slutlön, det är otroligt lite.Sen får man tjänstepension på det, mellan 20-50% fyller på. Skulle du klara dig som pensionär? Det är ju tiden då vi ska njuta av livet, säger Trifa Chireh. 

Redo för att åldras nu? Nja. Lite mer kunskap och ekonomiska förberedelser vore ändå klokt. Hör dem i Smarta cash avsnitt #23 Framtidssäkra cashen med Trifa Chireh.
Advertisement
%d bloggers like this: