Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 24: Claudia Wörmann

Konsten att spara

med Claudia Wörmann

Sparande kan skapa stress. Hur botar vi den? Med en grym sparplan såklart! Vi pratar sparande i konto och på börsen, till sig själv och barnen, mot kortsiktiga och långsiktiga mål. Gäst är boendeekonomen Claudia Wörmann på SSAB som i och med sin finfina nisch också pratar lite bospar.

Hur ser svenskarnas sparande ut?

– Vi är väldigt bra på att spara. SCB gör varje kvartal en mätning på nysparande. Fjärde kvartalet i fjol var det rekord i hur mycket vi sparar. Vi sparar på konto, i fonder och aktier. Givet att man har sitt jobb kvar, har vi i pandemin mer pengar kvar att spara. Färre uteluncher och resandet har minskat. Det finns många som har mer över i plånboken. Pandemin slår olika och ovissheten kan mana på till ett ökat sparande, säger Claudia Wörmann. 

Hur mår vi av vår privatekonomi? Ni har gjort en undersökning på SBAB. 

– Det är många typer av sparande som uppmuntras. Lite på konto, lite på börsen, privat pensionssparande, kanske ett sparande till barnen och så vidare. Vi frågade om man blir stressad av sparandet. Och ja, de tillfrågade blir det. Ju yngre man är desto mer stressad är man. Nästan tre av tio känner en väldig stress. Sen avtar det med åldern. Är man äldre kan man ha en bättre ekonomi. Är man 80 kanske man har gjort sitt. 

Hur botar vi sparstressen?

– Ha som mål att ha ett spritt sparande över konto, fonder, aktier och till barnen. Men är det inte så nu, så är det ingen katastrof. Likna det vid masken på flyget vid dåligt lufttryck. Sätt på dig din egen mask först. Det vill säga: klara vardagsekonomin först. Sen tar du resten. Det är bra att ha intentionen att spara senare. 

Hur lägger man upp ett smart sparande?

– Vad går in och vad går ut? Kolla upp abonnemang. Se om du får lite pengar över. Är du nybörjare så lägg pengarna på sparkonto. Sätt en plan – du kanske vill jobba mot ett mål – och när du nått dit, då kan du börja investera på börsen. 

Hur stor ska en buffert vara?

– Därom tvista de lärde. Räkna ut vad du har för månadsutgifter. Säg att något skulle hända så ska du kunna klara dig en till två månader, säger Claudia Wörmann.

Oj vad det snackas mycket sparande! Men i avsnittet blir det också snack om barn, bostad, skulder, och tankesätt. Dessutom många praktiska tips och råd. Tune in på Smarta cash avsnitt #24 Konsten att spara med Claudia Wörmann.
Advertisement
%d bloggers like this: