Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 29: Maija Vierimaa

Boosta budgeten och skrota skulderna

med Maija Vierimaa

Lån, krediter, Kronofogden, skuldsanering – budget- och skuldrådgivare Maija Vierimaa går igenom rubbet i dagens avsnitt. Många fina verktyg för att styra upp sin ekonomi utlovas, och praktiska tips för hur man hanterar sin budget. Även om man inte har ekonomiska problem just idag är kunskapen dunder i förebyggande syfte.

Hur hittar man kraften att ta tag i sin ekonomiska situation?

– Det är inte det lättaste om man har väldiga ekonomiska problem en längre tid, att veta var man ska börja. Det första steget är att prata med någon man känner sig trygg med och litar på. Var öppen med att du inte har kontroll över ekonomin. Jag vet att många känner skuld och skam över att inte ha hanterat ekonomin som de ska. Det första kan då vara att vara transparent med situationen med någon. Därefter kan man kartlägga sin ekonomi, säger Maija Vierimaa. 

Hur gör man en riktigt bra budget?

– En budget kan se väldigt olika ut. Det finns inte ett enda recept för en bra budget. Det behöver inte vara komplicerat eller svårt. Du kan göra det old school med penna och papper eller med hjälp av appar. Utgå från din ekonomi som den ser ut idag. Allas ekonomi ser olika ut – och det gör ens prioriteringar också. Sen behövs vissa utgifter alltid betalas, som bostad och barnomsorg. 

Om man har väldigt stora skulder. Var börjar man?

– Se över vad det är för skulder. Var finns de? Titta på eventuella kravbrev, logga in på inkassobolagens sajter och hos Kronofogden. Sen behöver man titta på hur möjligheten att betala av skulden ser ut. Hur stort är utrymmet efter att de viktigaste utgifterna betalats? Ta kontakt med de du är skyldig pengar och försök få till en avbetalningsplan. Ibland finns inte utrymme att betala av på skulderna. Om inte pengarna räcker till allt får skulderna vänta. För mat, bostad och barnomsorg måste man ha. 

Är det kört om man hamnar hos Kronofogden?

– Nej det är inte kört. Det finns alltid en väg tillbaka till en stabil ekonomi. Det kan vara så att man är i en livssituation där man inte kan betala tillbaka. Då är det oundvikligt att det går till Kronofogden. Då får det vara så. På ett eller annat sätt så kommer en väg tillbaka.

Hjälp finns att få för den som har ekonomiska problem. Budget- och skuldrådgivare finns kostnadsfritt i alla kommuner. Hör om hur man kan lösa sina ekonomiska problem i #29 Boosta budgeten och skrota skulderna med Maija Vierimaa.
Advertisement
%d bloggers like this: