Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 3: Johanna Kull

Crash course i aktier och fonder

med Johanna Kull

Lär dig det viktigaste om aktier och fonder. The basics för dig som vill in på börsen, men också matnyttigt tugg för den som redan börjat investera. Johanna Kull, sparekonom och hållbarhetsansvarig på Avanza gör dig redo att äntra aktiemarknaden.

Om man vill börja spara i aktier, var börjar man? 

– För det första tycker jag att man inte ska börja med alla pengar på en gång. Vill man börja med aktier, alltså att investera direkt i bolag, då börjar man med en mindre del av sitt sparande. Är det 1 000, 2 000 eller 10 000 kronor beror på ens ekonomi i övrigt. Sen får man välja ut några aktier man tror är värda att investera i, och det finns ju jättemånga att välja på. Man kan välja ett bolag man gillar. Eller så kan man tänka: Vad passar mig som nybörjare? Jag brukar säga att investmentbolag är en typiskt bra nybörjaraktier. Investmentbolag är som en hybrid mellan aktie och fond. Deras affärsidé är att äga och driva andra bolag. Då får man en automatiskt riskspridning direkt, säger Johanna Kull. 

Hur sprider man risken på bästa sätt?

– Riskspridning är a och o. Det är superviktigt. Riskspridningen har flera aspekter. Den tydligaste är att inte lägga alla ägg i samma korg. Lägg inte alla pengar på aktier i samma bolag. Då står du och faller med det bolaget. Det kan bli jättebra eller så blir det pannkaka. Ett exempel: Om du har 10 000 kronor och satsar 1 000 i aktier från tio olika bolag så får du en bättre diversifiering och du blir inte beroende av ett enskilt bolag. Satsar man dessutom på olika branscher, då kollapsar inte din portfölj med en bransch. Som i våras, då hade det inte varit superroligt att bara äga hotellbolag, då hade det inte spelat någon roll att man hade en diversifiering mellan aktier. Det hade ändå blivit pannkaka. Det finns en gyllene regel som säger att ha som mål att över tid ha tio olika bolag i fem olika branscher. 

– En annan aspekt är att sprida ut när man köper. Det är viktigt att köpa och sälja hela tiden. Att man inte går all in vid ett tillfälle. Månadssparande är toppenbra. Ett av de vanligaste sparmisstagen jag ser är att människor som grupp köper som mest efter en lång börsuppgång men gör de största försäljningarna efter ett brant ras. 

Hur ska man jobba med sparhorisonter?

– Om man ska investera i aktier så ska man ha en lång sparhorisont. Aktier är ett Vasalopp, inte en sprint. 

Hur mycket kan man tjäna på aktier?

– Det är omöjligt att säga. Men tittar man historiskt så brukar man säga att Stockholmsbörsen i snitt har gett 7-8 procent i avkastning per år. Det stämmer inte. Det är faktiskt betydligt mer än så, det är runt 10-11 procent avkastning per år. Men. Det kommer till priset av att alla år inte är plusår. Det kommer även minusår. Börsens normaltillstånd är positivt men var tredje år kommer en liten kalldusch. Det måste man kunna hantera. 

Hur funkar det med fonder?

– Då slipper du själv välja ut bolag som är man anser extra köpvärda. Det gör fondförvaltaren åt en. Det finns fonder med olika inriktningar, till exempel Sverigefonder, globalfonder och USA-fonder. Branschfonder som teknik, läkemedel och grön energi. Där kan man också bygga en portfölj av olika fonder. Då får man exponering mot vitt skilda branscher och vitt skilda bolag. 

Hur ska man tänka kring avgiften?

– Alla fonder har en fondavgift. Indexfonder har i regel betydligt lägre än aktivt förvaltade, Satsa i första hand på en fonder med låga avgifter, för det har visat sig svårt för aktiva fondförvaltare att slå index. Men, med brasklappen att det inom vissa sektorer eller på vissa marknader kan löna sig att satsa på aktiva förvaltningar. Till exempel småbolagsfonder, ena teknikfonder eller andra branschfonder. En låg avgift är unde 0,3 procents avgift och en högre är 1,2  till 1,5 procent i avgift, säger Johanna Kull.

Bonus: Johanna berättar även om vikten av hållbarhet och avslöjar hur lönsamma hållbara investeringar är. Lyssna i poddavsnittet Crash course i aktier och fonder med Johanna Kull.
Advertisement
%d bloggers like this: