Avsnitt 30: Manda Rydberg

Bli ditt privatekonomiska jag 2.0

med Manda Rydberg

Stort som smått med psykologins perspektiv på privatekonomi i dagens avsnitt. KBT-terapeuten och beteendevetaren Manda Rydberg förklarar hur pengar påverkar oss och varför vi agerar som vi gör med dem. Hur tar man itu med shoppingberoende, spelmissbruk och en nedåtgående spiral där skulderna hopar sig? 

Hur påverkar pengar oss människor?
– Det kan vara motivationshöjande, trygghetsskapande och kan aktivera adrenalin, stress men även dopamin och belöning. Vår relation ser jag som väldigt individuell. Den är färgad av våra uppväxtförhållanden. Hur har våra föräldrar hanterat pengar? Vilket program har vi fått med oss? Sen är det kopplat till självbild, säger Manda Rydberg. 

Om man har stora skulder, hur påverkar det en och hur tar man tag i det?

– Stora skulder leder lätt till maktlöshetskänslor. Det dämpar motivationen till att agera, det gör att det vi står inför känns för stort. Skulderna blir abstrakta och vi skjuter bort det. Det blir lätt så tungt att vi skapar ett emotionellt skydd. Stänger vi av slipper vi känna. Det känns bra för stunden och kan göra att vi fortsätter spendera, vilket långsiktigt skapar mer oro, skam och rädsla. Ta hjälp. Gör en plan och skapa delmål. Var beredd på att stå i det obehagliga ett tag. Du kanske måste byta livsstil under en period för att nå det långsiktiga målet, att må bättre.

Vad i ens inställning kan man förändra på för att förbättra sin privatekonomi?

– Det korta svaret är att gå från att fokusera på beteendet till att fokusera på känslorna bakom. Känslorna motiverar oss till handling. Är du medveten eller omedveten om dina känslor? Personligen tror inte jag på strikta regler som att strunta i take away-kaffen. Handla mer intuitivt och kom i kontakt med dina känslor.

Hur blir man sitt bästa jag?

– Första steget är att ta ansvar. Inse att du är den gemensamma nämnaren i alla livssituationer. Det är positivt. När vi förändras så förändras också vår omgivning. Om man ska ta med sig något från den här podden så är det att göra utrymme för sina känslor och behov. Känslor är inget irrationellt och jobbigt som ska undvika. Det är inte så hjärnan fungerar. Känslor motiverar våra handlingar och är budbärare av behov. De bär på data och information till oss. Vi ska medvetandegöra dem istället, då blir man sitt bästa jag, säger Manda Rydberg. 

Manda förklarar dessutom tre olika privatekonomiska problem: shopping, spelande och skulder och hur man kan lösa sin situation, ur ett psykologiskt perspektiv. Ledtråd: känslorna är nyckeln. Hör allt i Smarta cash #30 Bli ditt privatekonomiska jag 2.0 med Manda Rydberg.
Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: