Avsnitt 31: Moa Langemark

Sommarekonomi och semesterbudget

med Moa Langemark

Checka av ekonomin innan sommaren drar igång och lev ut den bästa semestern du kan! Sparanalytikern Moa Langemark på Avanza har koll på allt du behöva fixa med finanserna innan du kan kasta dig ner i solstolen och sätta tänderna i en härlig bok – om privatekonomi såklart (och ja, Moa ger även sina bästa boktips :D)

Hur gör man med sina investeringar innan man går på semester? 

– Det beror helt på hur aktiv man är under resten av året. Har du valt att vara aktiv i ditt sparande så ska du självklart vara det även under semestern. Är du en sån som behöver följa hur aktierna rör sig och hur världsekonomin utvecklas, då kan du inte slappna av. Säg att du valt ett enklare sparande, som ett månadssparande i fonder som ligger och tickar på, då kan du låta investeringarna vara med gott samvete. Man kan inspireras av Warren Buffett som säger att “Our favorite holding period is forever” – det kan man bära med sig i hängmattan. Du kan koppla av om du investerat långsiktigt, säger Moa Langemark.

Vad behöver man mer se över innan semestern?

– Har man mycket skulder med höga kreditavgifter, börja där. Beta av lånen med högst ränta. När det är borta kan vi prata om bufferten. Det ska vara ett sparande på ungefär tre månader. Det kan vara svårt att nå dit. Ha pengarna på ett vanligt sparkonto eftersom du kan behöva pengarna under en börsnedgång. 

Hur gör man en bra budget?

– Det bästa är att om man redan året innan har funderat på hur mycket man gjort av med på semestern. Sätt dig ner och titta vilka utgifter du hade. Börja spara redan ett år innan så blir det inte så stor uppförsbacke när man börjar närma sig sommar och sol. Det är svårt att uppskatta kommande utgifter. Du kan ju bli påbackad på campingen, kylskåpet pajar eller så är det barnen som tjatar till sig fler glassar. Ha föregående år som utgångspunkt. Vi är alla människor, det är lätt att tänka att jag löser det där sen. I största mån som möjligt ska man undvika att betala semestern med krediter. Har du inte råd nu har du det sannolikt inte sen.

Vilka utgifter är bra att hålla koll på?

– Det är väldigt mycket upp till var och en. Har man gjort en buffert och undviker dyra krediter kan man kosta på sig att ta det soft och unna sig saker man inte tar resten av året. Alla vi som har barn blir ju ofta chockade efter att ha varit på t ex Grönan eller Kolmården. Det rullar snabbt iväg. Kan man hitta billigare alternativ? Som att åka på lågsäsong istället. 

Hur ska man göra med sitt sparande under sommaren? 

– Det beror på din investeringsstrategi. Vissa vill vara aktiva och då måste man fortsätta det. Det måste du vara under hela året. Men har du valt ett enkelt sparande i fonder med autogiro, då kan man gott låta det ticka vidare. Annars är ju sommaren en fantastisk möjlighet att gå igenom lånen, ta bort dyra krediter, se över bolån, fundera över din situation, hur mycket ska du amortera osv, säger Moa Langemark. 

Moa lassar på med härliga spartips och tankar om hur sommarekonomin kan maxas! För i sommar ska det njutas – men på ett smarta cashigt sätt. Lär dig allt om hur i Smarta cash #31 Sommarekonomi och semesterbudget med Moa Langemark
Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: