Avsnitt 36: Sofia Selimi

Prispressa matkassen

med Sofia Selimi

Vardagskäk, festmåltider, matlådor. Äta kostar men prislappen går att påverka. Det vet matinspiratören bakom Zofias kök, Sofia Selimi. Hela resan från planering till inköp och tillagning är värd att kika närmre på för att pressa priset och maxa smaken på maten. Sofia bjuder dessutom på sina favoritrecept för olika typer av tillfällen.

Hur ser din handlingsstrategi ut?

– Planera innan du går och handlar. Rensa kylen. Ta fram det du har, skriv upp det du behöver och håll dig till listan. Det är lätt att lockas av annat i butiken och av extrapriser. Men när man planerar går det bättre. Då vet du vilka ingredienser du behöver. Och handla inte i stress! Är du stressad så gå hem och laga något du redan har, säger Sofia Selimi.

Hur planerar man maten på ett bra sätt?

– När man planerar går allt lättare. Jag jobbar, tränar, har barn, och när man planerar blir det billigare. Sätt dig ner och prata med familjen, vad ska vi äta? Hur jobbar vi, hur ser aktiviteterna ut. Planera även vem som lagar maten. Låt hela familjen vara med och bestämma matsedel. Då blir det inget gnäll över det som serveras. 

Man brukar ofta prata om att äta i rätt säsong. Varför är det bra och hur kan man tänka kring det?

– Det är jätteviktigt att handla efter säsong. På det viset är det både billigare och nyttigare just eftersom det produceras i Sverige. Sommarsäsongen juli-september är full av fina grönsaker. Med det kan du göra plåtmat. Man kan piffa till dem. Blanda och rosta grönsakerna och låt alla plocka det de vill. Sen kommer vintern och då är grytor. Välj hellre frysta grönsaker än färska. Köp gärna svenska märken, de färska grönsakerna är inte svenska. 

Finns det några notoriskt dyra råvaror?

– Vi vill alla äta ekologiskt, men det är dyrt. Alla har inte råd. Där kan jag tycka att man köpa fryst istället. Har man inte råd med ekologisk avokado, då finns fryst alternativ. Det köper jag när vi är många. Flera borde såklart samtidigt handla mer ekologiskt så priserna sänks.

Vad har du för tips på recept till matlådor?

– Ett av de bästa tipsen är lasagne. Det kan du göra på olika sätt, det behöver inte vara med köttfärssås. Spenat, vegetarisk, kycklinglasagne. Grytor är också både gott och praktiskt att ha med till jobbet. Gratäng är gott och även ugnsrostade grönsaker är bra som bas, då är det bara att lägga till till exempel ris eller potatis, säger Sofia Selimi.

Hör mer i Smarta cash #36 Prispressa matkassen med Sofia Selimi
Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: