Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 38: Alexandra Landegren

Så sparade jag ihop till drömmen om vanlife

med Alexandra Landegren

Ekorrhjulet 9-17 var inget för Alexandra Landegren. Istället flyttade hon in i en egenbyggd van och är nu på väg söderut ut i Europa i den tillsammans med sin man. Från ett vanligt liv med lägenhet, karriär och och mysiga helger till compact living på hjul – hur blev det så? Alexandra berättar om hur hon skar ned på utgifterna, höll motivationen uppe och hur livet ser ut idag. En oerhört inspirerande resa som bara har börjat! Alexandras äventyr går att följa på hallbartmedalexandra på Instagram.

Varför ville du förändra ditt liv? 

– Vi var båda väldigt trötta på att bara ta oss igenom dagarna och längta efter helg, semester och röda dagar. Tiden räckte inte till till det vi älskar att göra. Jag tänkte att det här kan inte vara allt, det måste finnas något mer. Jag trivdes inte i normerna och de strikta fyrkantiga mallarna över hur man ska leva. Det gjorde mig inte lycklig. Jag kände mig så olycklig att jag måste förändra det, säger Alexandra Landegren. 

Hur började ni spara ihop till drömmen?

– Det första vi gjorde var att strypa alla utgifter som inte var nödvändiga som småutgifter, tröstshopping och spontanköp. Vi slutade med allt. Det blev rätt mycket att lägga undan varje månad. Det var en ögonöppnare att hur mycket vi la på ingenting, sånt vi inte behöver. Det var så det började. Vi sparade också in på tidningsprenumerationer och sådana utgifter som man ofta inte tänker på att man har. Eftersom vi skulle flytta in i en van och det är ett litet utrymme så sålde vi det mesta av det vi ägde. Där fick vi också in pengar. 

Vad var ert sparmål?

– Vi hade ingen bestämd summa utan det var en lång process med byggande och insikten att vi skulle flytta in i vanen och sluta jobba. Vi tänkte att vi sparar allt vi kan och så får vi se hur det går. Sen när vi flyttade in i vanen insåg vi att vi klarar oss på ganska lite för att leva bekvämt. När vi kände att vi sparat ihop tillräckligt för att klara oss ganska länge så körde vi. 

Hur höll ni motivationen uppe?

– Det var ju vår dröm. Vi behövde verkligen förändra våra liv eftersom vi var så olyckliga i ekorrhjulet. Vi var oerhört motiverade. Då blev det väldigt enkelt. Om jag såg en fin klänning för 500 kronor så tänkte jag vad kan jag istället göra för samma summa, hur länge klarar vi oss på 500 i vanen.

Vilka är dina råd till den som genomföra en kostsam livsförändring?

– Pengar möjliggör. Gör det. Även om det är svårt tar tid och kräver mycket så är det värt det. Det är det bästa beslutet jag fattat i hela mitt liv. Tveka inte, gör det, livet är för kort för att inte följa sina drömmar. Man vet aldrig vad som ska hända. Rätt var det är så är det försent, säger Alexandra Landegren. 

Hör mer i Smarta cash #38 Så sparade Alexandra Landegren ihop till drömmen om vanlife
Advertisement
%d bloggers like this: