Design a site like this with WordPress.com
Get started

Avsnitt 39: Therese Nyrén

Lyx och livsstil

med Therese Nyrén

Bolag präglade av stil, glitter, fluff och wellbeing står i fokus när fondförvaltaren Therese Nyrén gästar Smarta cash. Therese Nyrén är inte bara kunnig inom investeringar generellt utan specialiserad på just branscher inom livsstil och lyx. Hon har startat upp och förvaltar livsstilsfonden Lucy Global Fund och i avsnittet berättar hon allt om sin strategi, hur hon analyserar bolag, tänker kring risk och hur hon spår framtiden slå ut.

Hur kom det sig att du startade Lucy Global Fund? 

– Jag har jobbat som kapitalförvaltare i många år och hade länge känt att det vore roligt med en produkt som attraherar kvinnor. Själva idén till fonden var att jag ville titta på bolag jag själv skulle vilja investera i. Jag vill understryka att det inte är någon kvinnofond. Jag ville ta fram en portfölj där man förstår vad man investerar i. Jag är jättetrött på gubbportföljerna, inget ont om dem men de är väldigt industritunga. Livsstil är en industri som växer med många stora, fina, stabila bolag. Många har också kommit långt vad gäller hållbarhet och miljö. Min teori är att genom ägande kan man också påverka, säger Therese Nyrén. 

Hur har det gått för bolag inom lyx- och livstilssegmentet sen coronakraschen?

– Många av bolagen har hämtat in sig rätt bra och rapporterna som kommit på senaste har varit rätt fantastiska. Nu har jag inte bara lyxbolag, men många som handlar lyx och kvalitet är inte så priskänsliga. Så om börsen går ner påverkas man inte så mycket även om gemene man gör det.

Vad tror du om framtiden?

– Rent generellt tror jag att branschen växer. Tittar man på medelklassen globalt sett så blir man rikare i t ex Asien, Indien och Ryssland. Det handlar ofta att man vill ha en tillhörighet till ett märke. Så är det med livsstilsmärken, kunderna är lojala och återkommer. Det skulle inte förvåna mig om många av bolagen tar en ganska stor del av index i framtiden. Jag tycker det ser bra ut. 

Vilka är riskerna?

– Det är en risk om det blir problem med leveranser. Det kan bli en risk om bolag påverkar miljömässigt och är med i skandaler. Till exempel Volkswagen som fick problem med sina bilar. Är det ett bolag som gör bort sig totalt så tar jag bort det. Rent värderingsmässigt är vi i en högt värderad marknad. Men för mig handlar det inte om att tajma marknaden utan att vara långsiktig. Jag har en exponering mot valutan och det gör att min fond är högrisk, på skalan är den 6 av 7. Det är viktigt att ha en bred fond- eller aktieportfölj. Jag tänker att min fond är en krydda i portföljen, säger Therese Nyrén. 

Hör mer i Smarta cash #39 Lyx och livsstil med Therese Nyrén
Advertisement
%d bloggers like this: