Design a site like this with WordPress.com
Get started

Liten aktieordlista

När man handlar med aktier är det bra att känna till en del grundläggande ord och begrepp. Här har jag samlat några av de mest förekommande.

Aktie

En aktie är en andel i ett aktiebolag.

Aktiekurs

Är det pris som säljare och köpare kommer överens om. Aktiekursen ändras konstant.

Börsen

Ett annat ord för aktiemarknaden. Det finns flera börser runt om i världen. Till exempel Stockholm, London och Hongkong. Den amerikanska marknaden är störst och består av två börser: NYSE och NASDAQ.

OMXS

Stockholmbörsen.

OMXS30

Är ett index på de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen.

OMXSPI

Även kallat Stockholm all share. Är ett index på samtliga noterade bolag på Stockholmsbörsen.

Courtage

Avgiften som det kostar att handla med en aktie.

Avräkningsnota

Ägarbeviset på dina aktier. Det är som ett kvitto på vad du köpt och sålt. Sköts elektroniskt.

A och B-aktier

Ett aktiebolag kan ha gruppera aktier i tex grupp A, B eller C. Beroende på vilken aktie man köper, kan man få olika rättigheter. A-aktier kan ge ökad möjlighet till inflytande i bolaget som rösträtt. Det kanske inte är så viktigt för småsparare, utan de kan ofta köpa aktien med störst omsättning. Vissa köper helt enkelt den som är billigast.

A, B och C-aktier kallas också stamaktier.

Utdelning

Vissa aktiebolag ger utdelning till aktieägarna. Då får aktieägarna ta del av vinsten som bolaget gör genom utbetalningar. Hur mycket skiljer sig. Man räknar utdelning per aktie, till exempel 7 kronor per aktie. Den som äger 10 aktier i det bolaget får då 70 kronor i utdelning.

Vinst

Är de pengar du tjänar på aktien. Köper du en aktie för 100 kronor och sedan säljer den för 110 så har du gjort en vinst på 10 kronor.

Förlust

Är motsatsen till vinst. Köper du en aktie för 100 kronor och säljer den för 90 så har du gjort en förlust på 10 kronor.

Risk

Är extremt viktigt att vara medveten om vid aktiehandel. Det finns ingen garanti för att du får tillbaka pengarna som du investerar. De kan stiga i värde och minska i värde. Det kan alltså hända att du förlorar pengar på att investera i aktier. Det kan också hända att du tjänar pengar på dina investeringar.

Riskspridning

För att investera på ett tryggare sätt är det smart att sprida riskerna. Detta kan du göra på två huvudsakliga sätt.

1. Sprid ut dina investeringar i flera bolag över flera branscher. Ett mål kan vara att ha minst tio aktier i fem olika branscher, men det bedömer du själv. Lägg alltså inte alla ägg i samma korg – satsa inte bara på ett bolag. Då står du och faller med dem.

2. Sprid ut dina investeringar över tid. Ingen kan tajma marknaden och bara köpa i dippar och sälja i toppar. Se därför tid att köpa regelbundet. Månadsspara är ett bra sätt att sprida ut risken.

Nätmäklare

Den som erbjuder och tillhandahåller handel online med aktier och fonder. Exempel på detta är Avanza och Nordnet.

Kontotyper

ISK

ISK – investeringssparkonto – är en populär kontotyper för aktiehandel. Det är gratis att skaffa hos flera banker. Fördelen med kontot är att det är schablonbeskattat på årsbasis och du behöver inte själv göra något i deklarationen.

Kapitalförsäkring

Kapitalförsäkring är en försäkring med möjlighet att skriva in en förmånstagare, som får pengarna ifall du går bort. Genom den kan du handla med aktier. Schablonbeskattas.

Aktie- och fondkonto

En aktiedepå där du behöver betala kapitalvinstskatt på 30% på eventuella vinster.

Källor: Avanza, Nordnet, Wikipedia

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: