Design a site like this with WordPress.com
Get started

Pensionen stressar och skapar ångest

Låt inte pensionen hänga som ett moln över ditt huvud.

Under de senaste åren har det varit en del prat om pensionsångest. Folk gillar inte att tänka på pensionen, för den skapar ångest. Jag tror att det framförallt handlar om okunskap och prioriteringar.

Det är jätteviktigt att få koll på sin pension. Annars är risken att du hinner bli 60 år innan du tar tag i den, då det närmar sig och du inte längre har möjlighet att påverka den särskilt mycket längre. Ärligt talat, det är inte ens mycket att ta tag i. Det handlar mest om att skapa sig en uppfattning och fråga sig själv: är jag nöjd? Om svaret är ja, grattis. Om svaret är nej, då finns det lite mer jobb att göra.

Det kanske känns trist att välja att logga in på Min pension. Den tiden hade man ju kunnat lägga på sin favoritserie, slösurfande i mobilen eller jogga. Men pensionen behöver inte kollas ofta. Gör det en gång i år så räcker det troligen. Alltså är det inte sååå mycket tid som stjäls.

Kort guide till koll på pensionen

Här är en snabbguide till hur du får koll på pensionen. Genom att följa de här stegen får du veta hur mycket du redan tjänat in till dig pension, en prognos över hur mycket du komma få i pension och kännedom om hur du påverkar din pension.

  1. Logga in på minpension.se. Sajten är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Du loggar in med ditt bank-id. Sajten samlar sen information om din pension från alla pensionsbolag samt staten och gör en sammanställning. Här får du alltså koll på hur det ser ut nu och en prognos över vad du kan få i pension. Bonus: på Min pension kan du också läsa på om vilka faktorer som påverkar pensionen. Sajten har en pedagogisk ton och känns inte särskilt krånglig.
  2. Logga in på pensionsmyndigheten.se. Sajten är lite mindre användarvänlig än Min pension men den är ändå värd att botanisera i. En av de viktigaste sakerna här är att du kan välja fonder att placera din premiepension i – om du vill. Om du inte vill välja själv så placeras pengarna automatiskt i Ap7 Såfa vilket är statens fondportfölj som anpassar sig efter din ålder. Om du hellre vill välja själv vilka fonder att placera i så letar du upp fondtorget. Där kan du söka på fonder utefter olika parametrar. Du kan välja ett antal och sedan fördelar du procentuellt hur stod andel som ska placeras i respektive fond.
  3. Ta reda på hur din tjänstepension ser ut. Detta behöver du ta med din arbetsgivare. Stora arbetsgivare har ofta information digitalt och tillgängligt. Är du egen företagare behöver du kompensera för tjänstepensionen och spara själv.

Lätt som en plätt, eller hur. Det är faktiskt inte så svårt. Det handlar mest om att bara göra det. Putta undan känslan av tristess och ta tag i det. Kanske kan du göra det ihop med en kompis ellet partner? Whatever floats your boat. Så länge du faktiskt kommer till skott. Heja!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: