Poddavsnitt 2: Sparande och relationer med Frida Bratt

Hur sparar man på 2 respektive 5 och 10+ års sikt? Och hur lägger man upp ekonomin när man flyttar ihop med någon eller blir föräldraledig? Det är frågor som veckans gäst Frida Bratt tar sig an.

Frida Bratt är den före detta journalisten som sadlat om till sparekonom på Nordnet. Hon ger praktiska tips utifrån olika sparhorisonter och förklarar varför du inte behöver vara en börshaj för att tjäna pengar på aktiemarknaden. Dessutom får vi guidning i hur vi kan lägga upp ekonomin i olika relationer och hur vi kan skapa ett ekonomiskt sett rättvist förhållande.

Hur bygger man upp ett smart sparande?

– Jag tycker att man ska tänka efter hur engagerad man vill vara. Vilken typ av sparare är man, är jag beredd att lägga ner tid? Sparande i aktier kräver research. Det finns inga genvägar. Så är du beredd att lägga ner tid, då kan aktier vara ett alternativ. Men det kan ändå vara så att du ska börja med fonder. Då behöver du inte ha en uppfattning om enskilda bolag, utan du har en förvaltare som du tar rygg på. Vill man göra det enkelt för sig så väljer man en indexfond. Då vet du att du inte betalar för mycket. Vill du krydda med aktivt förvaltade fonder, då måste man göra sin hemläxa, säger Frida Bratt.

Spara på sparkonto då?

– Jag tycker att man ska göra det för sin buffert, men inte för något annat enkelt uttryckt. Pengarna på kontot minskar ju i värde när vi har nollränta. Lockas inte att investera buffertpengarna. Det är ingen bra idé att chansa med dem. Rätt var det är så ska du använda dem och då kan de ha fallit i värde. Hela poängen är att den ska vara lättillgänglig. Men ha inte mer pengar på sparkontot än du behöver.

Hur stor ska en buffert vara?

Jag försöker att inte komma med pekpinnar. Man måste utgå från sin situation. Har man barn att försörja och bor i villa, ja då behöver man en större buffert än om man är singel och bor i hyresrätt. Säg att man är två vuxna med två inkomster, då kan det vara 3-4 månadslöner. Det är ett riktmärke. När bufferten är full, då kan du börja investera pengar.

Om det är ett par där den ena tjänar avsevärt mer än den andra, hur gör man för att det ska bli rättvist där?

– Det är upp till var och en, men jag tycker att det är rimligt att den som tjänar mer står för en större andel av de gemensamma utgifterna. Det kan vara räntekostnader eller matinköp. Det borde man kunna prata om, men de här diskussionerna är inte så himla enkla. Är man väldigt olika så kommer det visa sig. Prata om det även om det känns tungt och jobbigt.

Vad är fuck off-kapital och hur bra är folk på att spara ihop till det?

– Ett fuck off-kapital, eller dra åt helvete-kapital, är ett sparande som är tillräckligt stort för att göra en förändring av den egna livssituationen. Det kan vara att lämna ett äktenskap, säga upp sig eller starta eget.

– Vi har gjort en undersökning där vi frågade svenskarna om de har ett tillräckligt stort sparande för att ändra sin livssituation, till exempel lämna sitt äktenskap. En av tre har det, så två av tre har det inte. Anledningen till att jag tycker det är en låg andel är eftersom vi har ganska stora utmaningar, framförallt när det gäller bostad. Jag har själv hört att personer lever kvar i relationer för att de inte har råd att separera, eftersom bostadspriserna ser ut som de gör. Därför kan fuck off-kapitalet vara bra att ha. Har jag ett skyddsnät, har jag möjligheten? Bara det kan öka självförtroendet, att om jag vill så kan jag stå på egna ben, säger Frida Bratt.

Hur gör man föräldraledigheten ekonomiskt rättvis och hur sparar man på kort vs lång sikt? De frågorna får du svar på i poddavsnittet Sparande och relationer med Frida Bratt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: