Design a site like this with WordPress.com
Get started

Hur gott är hembakat egentligen

Jag har aldrig varit intresserad av bakning. Inte heller någon i min familj var särskilt förtjust i att skapa bakverk, inte ens vid högtider. Såklart blev det väl chokladbollar ibland, men inte mer än så. Så bakning är ganska främmande för mig. Men sen jag fick barn har jag bakat en del. I och för sig mest samma saker, yoghurtkaka, sockerkaka, chokladbollar. Varför? Jag tycker det är en rolig aktivitet tillsammans med min dotter. Hon får hjälpa till, mäta, känna sig duktig, träna på matte (en hel/halv, två matskedar etc).

Idag fick jag feeling på nåt nytt och bestämde mig för att göra saffranskola. Aldrig gjort förut. Befarade att det var avancerad kemi. Men det var så mycket lättare än jag trott!

Och de blev faktiskt så goda. Så goda att sån här bakning kan man ge bort i liten julgåva när man kommer hem till nån. Själv uppskattar jag verkligen när nån tar sig tid att baka eller laga mat och sen ger det i present. Både kärleksfullt och ekonomiskt.

Här är receptet:

  • 50 gram smör
  • 2,5 dl havregrädde
  • 1,5 dl sirap
  • 2,5 dl socker
  • 1 påse saffran
  • Havssalt

Såhär gör man:

Blanda allt förutom saffran och salt i en stor kastrull. Koka upp och låt puttra på medelvärme tills temperaturen är 122-125 grader (ca 30 minuter). Gör kultestet när du tror att det börjar bli klart, alltså skicka ner lite kola i ett glas vatten och känn om den går att forma till en kula.

När kolan är klar, rör i saffran. Häll upp allt i en form klädd med bakplåtspapper. Storlek beror på hur tjock du vill ha kolan. Strö över flingsalt och ställ för att svalna.

När kolan svalnat, skär upp den i rutor med en vass kniv. Voila! Svårare än så är det inte.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: